Rais Yatim : Kena ajar pelajar sekolah vernakular sebut Bahasa Melayu dengan fasih

Sekolah vernakular perlu melaksanakan semula pengajaran sebutan bahasa Melayu yang betul, kata Penasihat Sosiobudaya Kerajaan, Tan Sri Rais Yatim yang juga merupakan ahli parlimen Jelebu.

Cadangan itu diutarakan beliau kerana berasa bimbang penguasaan bahasa Melayu oleh murid Sekolah Jenis Kebangsaan dilihat kurang baik.

Katanya, pelajar sekolah vernakular perlu diajar sebutan bahasa Melayu yang betul bertujuan memastikan mereka fasih serta menguasai bahasa kebangsaan dengan baik.

“Saya merasakan ba­hawa kita tidak lagi perlu tunggu tuanku untuk ingatkan balik mengenai kepentingan memartabatkan kedudukan bahasa Malaysia. Sebaliknya, kita sendiri harus bangkit.

“Tapi entah bagaimana budaya pinjam bahasa asing, budaya rojak bahasa berleluasa. Justeru, pada hemat saya, pengajaran sebutan bahasa Malaysia harus dikemukakan semula kerana sekarang ini aspek sebutan tidak diajar dengan baik di sekolah,” katanya dipetik Utusan Online.

Baru-baru ini, Sultan Nazrin Shah bertitah, kejayaan sekolah vernakular memfasihkan pelajarnya menguasai bahasa kebangsaan akan membantu usaha membina negara bangsa.

Titah Sultah Perak, adalah janggal dan ironis jika seseorang yang bertaraf warganegara Malaysia tidak boleh memahami, bertutur, menulis dan membaca dalam bahasa Kebangsaan yang merupakan identiti sesebuah negara bangsa.

Tindakan yang cemerlang

Terima kasih diatas ketegasan Tan Sri Rais Yatim untuk memastikan sekolah vernakular kembali menghayati falsafah pendidikan kebangsaan. GPS mengesa semua ahli parlimen bersama-sama di dalam usaha untuk memastikan setiap rakyat Malaysia kembali kepada identiti sebenar negara kita.

 

Sumber :

[1] Kena ajar pelajar sekolah vernakular sebut Bahasa Melayu dengan fasih, Ismaweb

Total
0
Shares
Previous Post

Datuk Seri Wee Ka Siong jangan sengaja cetus api perbalahan kaum

Next Post

Semua ahli Parlimen diingatkan jangan sokong UEC !

Related Posts